Συνέντευξη με 'Eλληνα queer performer-την Candy Tish!

Moonight Experiences συνάντησε την Candy Tish ή Candyna (@candytishh) από τη Θεσσαλονίκη.

f7c8ea_b46854ff1c384ac0bcfe9e09f1cc700d_mv2

Αυτή τη στιγμή , υπάρχει περισσότερος κόσμος που ενδιαφέρεται το queer performance σε σύγκριση με το παρελθόν; Moonight Experiences συνάντησε την Candy Tish ή Candyna (@candytishh) από τη Θεσσαλονίκη. Συζητήσαμε για την καριέρα του, τα κοινωνικά στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα, την νυχτερινή ζωή προ COVID-19 και τα σχέδιά του για το μέλλον. 

Για να τη διαβάσετε στα Αγγλικά κάντε κλικ εδώ! 



Ελληνική έκδοση


Φωτογραφία: @manrozou


Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου; Πότε άρχισες το queer performing; Πως εμπνεύστηκες τα ονόματα Candy Tish και Candyna;

Ονομάζομαι Candy Tish είμαι 21 ετών και τους τελευταίους 7 μήνες δουλεύω ως τυλιχτης σε ένα γυραδικοο. μπορώ να πω ότι θα περιεγραφα τον εαυτό μου ως έναν άνθρωπο που πάντα προσπαθεί να κάνει αυτό που θέλει επαγγελματικά χωρίς να απασχολεί πάντα η ευτυχία.Επισης είμαι πολύ χαρούμενο και πάντα προσπαθώ να λύνω τα προβλήματα με βάση της λογικής που διαθέτω.Προσπαθω πολύ για ότι κάνω και είμαι πάντα περιφανο για την δουλειά μου και το αποτέλεσμα της. 

Γενικοτερα μου αρέσει να ασχολούμαι συνέχεια με κάτι.Το περφορφμινκ το ξεκίνησα πριν από έναν χρόνο στα γενέθλια μου τον Φεβρουάριο σε ένα κλαμπ εδώ στην Θεσσαλονίκη.Ειχα σχεδιάσει ένα ακόμα στο Βερολίνο σε ένα Queer club αλλά λόγο καραντίνας δεν μπόρεσα να ταξιδέψω οπότε και δεν έγινε αλλά είναι προγραμματισμένο για μετά τον Covid19.Απο μικρό παιδί ήμουν πολύ χαμογελαστός και έτρωγα πολλά ζαχαρωτά εξού και το Candy,το Tish είναι το όνομα της μαμάς της Miley Cyrus και πειδή σαν γυναίκα την έχω ψηλά και έχει καταφέρει πολλά στην ζωή της θεώρησα ότι πρέπει να είναι αυτό σαν δεύτερο.


Φωτογραφία: @manrozou


Έχεις κάποια πρότυπα που αντλείς έμπνευση;

Σαν πρότυπο στην δουλειά που κάνω μου αρέσει πολύ η αισθητική του Hercules Terres , ένας εξαιρετικός στυλιστας.Σαν πρότυπο ενδυματολογικά δεν θα έλεγα ότι έχω κάτι συγκεκριμένο,προσπαθώ να έχω έναν δικό μου τύπο και στυλ χωρίς βέβαια να λείπουν οι εμπνεύσεις από διάφορα άτομα που θα δω στο διαδίκτυο και θα κλέψω μια ιδέα για κάποιο outfit.


Μπορείς να μας μιλήσεις για τη διαδικασία προετοιμασίας της δουλειάς σου (performing/fashion styling); Ποια είναι η κύρια ρουτίνα σου όταν έχεις κάποιο project ή performance;

Χμμ , αρχικα να σας εξηγήσω ότι έχω κάνει μόνο δύο performance λόγο της πανδημίας αλλά θα σας απαντήσω.Οι ιδέες για κάθε σόου μου έρχονται ξαφνικα δεν είναι ότι θα κάτσω να σκεφτώ τι και πως θα κάνω,απλά έρχεται μια ιδέα,ψάχνω για αυτήν και την κάνω ένα σόου. όταν έχω  κάποιο show/performance ξεκινάω τις πρόβες 1-2 μέρες πριν διότι θέλω να είναι φρέσκο όλο το σόου.Οταν έρθει η μέρα ξεκινάω την περιποίηση προσώπου μου ,ξανά κάνω μια πρόβα όσο το δέρμα μου στρώνει από την μάσκα,μετά ετοιμάζω όλα τα ρούχα ,καλλυντικά και προπς που θα χρειαστώ για την σκηνή.

Οταν φτάσω στο μαγαζί,ντύνομαι και βάφομαι εκει.Κανω μια επανάληψη στα γρήγορα τα τραγούδια και τα διαλείμματα έτσι ώστε να μην ύπαρξη κάποια ασυνεννοησία εκείνη την στιγμή.Οσο αφορά το styling και έχω κάποια φωτογράφιση κάθομαι και ασχολούμαι με το θέμα του πρότζεκτ που μου δοθηκε και ξεκινάω να ψάχνω καταστήματα για να δανιστω/νοικιάσω τα ρούχα της φωτογράφισης που μέχρι να μαζέψεις όλα τα ρούχα,τα αξεσουάρ και όλα τα προπς παίρνει κάποιες μέρες.Μου αρέσει να πηγαίνω πριν την φωτογράφιση να ελέγξω τον χώρο αν είναι ικανός για την φωτογράφιση και να "δεθώ" λίγο με τον χώρο.Οταν θα έρθει η μέρα εγώ θέλω να είμαι στον χώρο τουλάχιστον 2 ώρες πριν για να στήσω τον χώρο της φωτογράφισης.Οταν θα βαφτούν τα μοντελα θα τους πω δυο πράγματα για το τι θέλω για την φωτογράφιση και ξεκινάμε.


Φωτογραφία: @hemnoid


Oι εμπειρίες της ζωής  σου, σε επηρεάζουν σαν καλλιτέχνης; (εμπνέεσαι από τα βιώματά σου;)

Μπορώ να πω ότι οι εμπειρίες που είχα στην ζωή μου δεν έχουν τόσο σχέση με το επαγγελματικό μου κομμάτι οπότε δεν μπορώ να σας πω ότι με βοηθάει κάπου ,αλλά σίγουρα δεν με δυσκολεύουν πλέον καθόλου.Ομως μέσα από αυτές τις εμπειρίες βγήκα πιο ώριμος πιο έξυπνος και προγραμματισμένος σαν άνθρωπος οπότε ναι από αυτήν την άποψη με βοηθάνε  αρκετα.


Ποιες είναι οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας queer performer στην Ελλάδα; Έχετε παρατηρήσει κάποια πρόοδο τα τελευταία χρόνια;

Το κυριο προβλημα που αντιμετωπίζει ένας Queer performer στην Ελλάδα προσωπικά για μένα είναι ότι τα μαγαζιά,τα clubs είναι ελάχιστα ώστε να μπορεί να απευθύνεται κάθε φορά σε ένα διαφορετικό κοινό (μιλώντας για τα κλαμπ τις lgbtqi+ κοινότητας).Όσον αφορά γενικότερα τα κλαμπς θεωρώ ότι θα έπρεπε να είμαστε ευπρόσδεκτοι από τα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά της χώρας.Διοτι προσφέρουμε εντυπωσιακά σόου και οι περισσότεροι από εμάς κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια και ετοιμασία με αποτέλεσμα τα περισσότερα σόου να είναι απλά φανταστικά.

Ενα άλλο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ότι ο περισσότερος κόσμος δεν μας αναγνωρίζει ως καλλιτέχνες και είναι λίγο εκνευριστικο αν σκεφτείς την δουλειά που έχεις κάνει για να είσαι πάνω σε μια σκηνή.Τωρα γενικά προβλήματα δεν γνωρίζω να σας πω διότι προσωπικά εγώ δεν αφήνω κάποιο πρόβλημα να επηρεάσει την δουλειά μου αρνητικά.Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει πολύ άνοδο το queer/drag performing οπότε ναι υπάρχει τεράστια διαφορά με παλαιότερα.


Φωτογραφία: @kennymisa91


Αυτή τη στιγμή , υπάρχει περισσότερος κόσμος που ενδιαφέρεται το queer performance σε σύγκριση με το παρελθόν;

Πλεον ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός στο queer/drag performance και έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση.Πλεον και τα πιο νέα έως πολύ μικρά στόμα μπορεί να είναι φαν της Drag/queer σκηνής.Υπαρχει κόσμος που ασχολείται πραγματικά με αυτό και το βλέπει σαν μια ψυχαγωγική τέχνη.


Θα ήθελες να δουλέψεις στο εξωτερικό όπου η μόδα και το performance είναι πιο διαδεδομένα;

Είναι στα σχέδιά μου να φύγω στο εξωτερικο για δουλειά χωρίς ποτέ φυσικά να παρατήσω τον χώρο αυτόν στην Ελλάδα διότι και εδώ έχει την δικιά του γλυκά.Θα ήθελα περισσότερο να πάω έξω διότι και το styling και το drag είναι σε μεγαλύτερη έκταση έτσι ώστε θα έχεις πολλές περισσότερες εμπειρίες σε μικρό χρονικό διάστημα.Θελω να δουλέψω έξω διότι πιστεύω πως η Ελλάδα θα αργήσει πολύ να αποδεχτεί την δικιά μας σκηνή και την δικιά μας τέχνη.


Ποιο είναι το αγαπημένο κομπλιμέντο που έχεις λάβει για το στυλ σου;

Είναι πολλά τα σχόλια  και τα αρνητικά και τα θετικά.Συνηθως ακούς πολλά αρνητικά όπως "βιζιτα" όπως "παλιό αδερφή" και άλλα διάφορα τα οποία είναι ατάκες κλασσικού μέσου Έλληνα όταν θα δει εμένα με ένα φόρεμα η μια ένα κοντό τοπ.

Ενα που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν η αντίδραση μια κοπέλας στην Θεσσαλονίκη που αρχικά με σταμάτησε να σου κάνει κομπλιμέντο για την τσάντα μου και στην συνέχεια πιάσαμε κουβέντα πάνω σε αυτό και ενδιάμεσα της κουβέντα είπε πολλά και πολύ όμορφα σχόλια για την ενδυμασία μου. Οποτε θα πω αυτό διότι πρώτη φορά κάποιος άνθρωπος ασχολείται τόσο πολύ να μάθει για το στυλ μου.


Φωτογραφία: @kennymisa91


Τι σου λείπει πιο πολύ από τη νυχτερινή ζωή προ-πανδημίας;

Μου λείπει όλο αυτό της ετοιμασία πριν βγεις στο κλαμπ,η φάση του predrinking και γενικότερα μου λείπει όλο αυτό που θα βγεις το βράδυ με έναν φίλο σου και θα καταλήξετε 5 άτομα να χορεύετε μέχρι το πρωί και μετά να πάτε για μια τέλεια μπουγάτσα.


Ποια είναι τα αγαπημένα σου clubs στην πόλη σου αλλά και γενικότερα;

Στην πόλη μου είναι από ελάχιστα έως σχεδόν κανένα τα κλαμπ που μου αρέσουν. Μου αρέσει πολύ το Bequeer το οποίο βρίσκεται στο Γκάζι στην Αθήνα ,το lohan σίγουρα διότι είναι ένα μαγαζί-προτζεκτ εξωτερικού.Τωρα στην Θεσσαλονίκη μου αρέσει το Ts14 το οποίο είναι ένα Transvestite club που  βρίσκεται στον Βαρδάρη και ήταν το πρώτο κλαμπ που βγήκα στα 15 μου και ένα άλλο είναι το Enola στην Βαλαωρίτου και ο ιδιοκτήτης είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος.

Φωτογραφία: @kennymisa91


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε προσωπική τον Candy για αυτή τη συνομιλία και ελπίζουμε να ευχαριστιθήκατε αυτή τη συνέντευκη όσο και εμείς. 


Instagram: https://www.instagram.com/candytishh/

Images provided by Candy Tish


Συντάκτρια: Maria Tomprou

Συν-συντάκτης: Paal Sidhu


Moonlight Experiences is led by a dedicated queer collective of diverse voices who are changing the perception of queer culture through curated activities and stories from the community. We are using the economic power of LGBTQ+ tourism to tackle the lack of black/POC representation in travel and help amplify marginalised artists and sustain queer venues.


Donate

We are creating jobs, amplifying marginalised artists and providing solutions to sustain LGBTQ+ venues through nightlife & tourism.


Find out more at www.moonlightexperiences.com

Instagram / Facebook @moonlightexperiences 

Email info@moonlightexperiences.com

Contact Person: Aisha Shaibu